Maahanmuuttajuus, yrittäjyys ja rakkaus Lappiin – nämä kolme tekijää yhdistää niitä 20 naisyrittäjää, joita rovaniemeläinen toimittaja ja tietokirjailija Maria Paldanius on haastatellut tietokirjaansa, Bisnesleidien Lappi.

Haastatellut naisyrittäjät edustavat useita eri toimialoja, asuvat eri puolilla Lapin maakuntaa ja ovat kotoisin 19 eri maasta aina Australiasta Chileen, Intiasta Grönlantiin, Kiinasta Kosovoon, Ranskasta Jordaniaan ja Venäjältä Ukrainaan asti.

Naiset ovat päätyneet Lappiin eri syistä ja erilaisten vaiheiden kautta: osalla painoivat taustalla perhesyyt ja toisilla opinnot, osa tuli Lappiin kotimaansa koronatilanteen vuoksi tai kansainvälisen suojelun tarpeessa. Monille yrittäjyys on ollut se tekijä, joka on mahdollistanut pysyvämmän asettumisen Lappiin ja tulevaisuuden suunnittelun maakunnassa.

Maailma on Suomessa ja maailma on Lapissa – eikä se ole pelkästään kylässä. Ulkomaalaisten määrä Suomessa on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, ja trendi näkyy myös Lapissa.

Maahanmuuttaneita löytyy kaikista Lapin kunnista, eniten Rovaniemen ja Kemi-Tornion seudulta. Yhä useammat heistä elättävät itsensä ja perheensä pienyrittäjinä. Myös Lapissa maahanmuuttajien perustamien yritysten määrä on kasvanut.

Maahanmuuttajiin kohdistuvat mielikuvat ovat usein mielipiteiden ja stereotypioiden sävyttämiä. Heidät esitellään usein yksipuolisesti ja tavoilla, jotka tukevat olemassa olevia ennakkoluuloja. Bisnesleidien Lappi -tietokirja pyrkii monipuolistamaan maahanmuuttoon liittyviä mediasisältöjä ja edistämään maahanmuuttoa koskevan keskustelukulttuurin kehittymistä suvaitsevampaan ja empaattisempaan suuntaan.