Ukraina on suuri eurooppalainen valtio, jonka kulttuurissa on aineksia sekä lännestä että idästä. Mistä ukrainalainen identiteetti muodostuu? Milloin Ukrainan kansa ja valtio ovat syntyneet?

Ukrainan laajat arot ovat historian saatossa olleet vuoroin temmellyskenttänä mongoleille, tataareille ja kasakoille, vuoroin kiistakapulana järjestäytyneille valtioille, kuten Kiovan Rusille, Puolalle, Venäjälle ja Itävallalle. Vuosisatojen kuluessa tästä kansojen kohtaamispaikasta on muodostunut koti ukrainalaisille ja heidän monenlaisille kansallisille asenteilleen.

Ukrainan historia on helposti lähestyttävä perusteos kaikille, jotka haluavat ymmärtää maata ja sen nykyisiä tapahtumia.

Kirja ilmestyi alunperin vuonna 2015, uuden painoksen loppuun on lisätty katsaus Ukrainan tilanteesta vuodesta 2015 Venäjän täysimittaiseen hyökkäykseen helmikuussa 2022.

Helsingin yliopistosta väitellyt Johannes Remy opettaa historiaa Wilfrid Laurier -yliopistossa Ontarion Waterloossa ja on Itä-Euroopan historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalaansa ovat 1700–1900-lukujen Ukraina, Venäjä ja Puola. Hänen julkaisuihinsa kuuluu Brothers or Enemies: The Ukrainian National Movement and Russia from the 1840s to the 1870s (University of Toronto Press, 2016).