Elämäkerran vallankumous!

Orlando on Woolfin hauskin ja suosituin romaani, leikkimielinen ja vakava fantasia.

”Elämäkerran vallankumous!” on kirjailija itse luonnehtinut sitä. Myös elokuvana tunnettu romaani seuraa keskushenkilönsä vaiheita usealla vuosisadalla

ja mantereella, miehenä ja naisena, ja se pohtii mm. ajan olemusta ja kysymystä ihmisen todellisesta minuudesta. Teokselle on ominaista symbolien ja eri aikakausille ominaisten kliseiden taidokas käyttö. Se on omistettu Woolfin läheiselle ystävättärelle Vita Sackville-Westille, joka oli nimihenkilön esikuva.

Virginia Woolf (1882–1941) oli englantilainen kirjailija, kriitikko ja aikansa tunnetuimpia feministejä. Woolfia pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä eurooppalaisista kirjailijoista. Hänen teoksensa ovat vaikuttaneet lähtemättömällä tavalla tapaan, jolla käsitämme naisen aseman niin kirjallisuudessa kuin yhteiskunnassakin.Kirsti Simonsuuri on syntynyt Helsingissä 1945, hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1971 Helsingin yliopistosta. Jatko-opintoja hän on suorittanut Edinburghissa, Strasbourgissa ja Cambridgessa, missä hän väitteli tohtoriksi vuonna 1977. Hän on työskennellyt tutkijana Cambridgessa, Strasbourgissa, Pariisissa, Bostonissa, New Yorkissa ja Berliinissä, sekä toimittajana BBC:ssä Lontoossa ja Euroopan Neuvoston sihteeristössä Strasbourgissa 1981-93. Lisäksi hän on toiminut mm. Suomen Ateenan-instituutin johtajana, Suomen Akatemian akatemiatutkijana ja Helsingin yliopiston professorina sekä dosenttina. Sekä runoilijana että prosaistina Simonsuuri on kosmopoliitti, jonka teoksissa historia ja länsimainen kulttuuriperintö yhdistyvät runolliseen kieleen ja muuttuvat henkilökohtaiseksi kokemukseksi. Simonsuuri on myös suomentanut useita klassikkoteoksia, mm. William Shakespearen Sonetit. Kirsti Simonsuuren valitut runot ilmestyivät syksyllä 2005 nimellä Taivaanrannan ajuri.